Chrząstka rekina - watpliwości
bura4 - 09-03-07 08:19
Chrząstka rekina - watpliwości
Jak w temacie. Szukałam na forum ale nie znalazłam. Podobno to pomaga na stawy ale rozwala wątrobę. Czy to prawda?
Beata & DORAGON AKAI - 09-03-07 09:06
Marto,
moja córka po trzech miesiącach przyjmowania chrząstki rekina trafiła na OIOM z wstrząsem anafilaktycznym. Lekarze ustalili, że prawdopodobnym winowajcą jest chrząstka rekina.
Wet, u którego konsultowałam podawanie chrząstki rekina psom (zbiegło się to w czasie z sytuacją mojej córci) stanowczo zakazał podawanie jej psom. Nie wiem jak na wątrobę, ale wg niego tragicznie wpływa na nerki.
U mnie w domu chrząstce mówimy precz!!!! Córka jeszcze nie doszła całkowicie do siebie...
I jeszcze jedno...
Nie wiem tak naprawdę, na ile się podawaniem tego specyfiku "przysłużyłam" mojemu staruszkowi... Szogunkowi...
Zmarł na niewydolność nerek....
Olga - 09-03-07 09:09
Każdy suplement tłucze po wątrobę - taki los :) Co ciekawe nie znalazłam nigdy nigdzie składu "chrząstki rekina" jakiejś nazwy cząsteczek z których się składa, tylko jest hasło "chrząstka rekina" a nie nazwę substancji czynnej, żeby to nie było słowo klucz jak "zbilansowana karma" :lol:
Olga - 09-03-07 09:13
A bardzo chciałaby się dowiedzieć czym jest chemicznie chrząstka rekina, no i faktycznie czym jest.
Best - o matko:yikes:współczuję z powodu córci. O jak dobrze, że ja jakoś instynktownie nigdy nie korzystałam z "chrząstki" tylko takich suplementów gdzie jest dokładnie napisane czym one są.
Beata & DORAGON AKAI - 09-03-07 09:17
Najgorszy jest fakt Olgo, że info o zastosowaniu chrząstki rekina możemy znaleźć w niektórych preparatach dla psów i chyba nawet w składach niektórych karm...
Olga...dzięki:iczgoda:
Olga - 09-03-07 09:47
Ja szczęśliwie gotuję sama a wspomagam tylko okresowo i to dodatkami dla ludzi, wychodząc z założenia wyższych i czystszych frakcji i zbliżonych dawek glukozaminy i chondroityny. Ale inni karmią tym co polecają sprzedawcy w sklepach, przedstawicie handlowi i weterynarze.
A czy są jakieś badania jawne na temat dopuszczenia tego magicznego specyfiku zwanego chrząstką rekina?
Zresztą skąd wiemy co w tych karmach przemysłowych tak naprawdę jest, jak się poczyta o produkcji karm, to tak naprawdę wszystko jedno, bo i tak granulat, żeby być granulatem spieniany jest w 160 stopniach a potem natryskiwany substancjami odżywczymi, witaminami, dodatkami smakowymi i zapachowymi. Ja karmiłam psy tylko karmą z worków w trakcie mojej ciąży i jak małą się urodziła. Przez te miesiące wszystkie psy wyglądały gorzej, miały okresowe problemy z oczami, uszami itd. Po powrocie na gotowane po tygodniu nagłe ozdrowienie, no coś w tym jest.
bura4 - 10-03-07 19:42
Ok, wieści mrożące krew w żyłach. Więc w takim razie odpada. Dzięki za informacje. Pozdrawiamy!!
bura4 - 15-12-08 18:28
Znalazłam parę linków
http://books.google.com/books?id=1CN...esult#PPA29,M1
http://www.sciencedirect.com/science...8c09b6a9532de6
http://www.iom.edu/Object.File/Maste...tMonograph.pdf
http://www.vin.com/proceedings/Proce...A2002&PID=2638
http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?...2&DISPLAY=DESC
A dla Olgi z tej monografii, z czego się składa:
Native shark cartilage contains three major components:
1.Cells – Chondrocytes make up approximately 5% of the total tissue volume.1
2.Water - Extracellular water makes up 5-10% of the tissue volume.
3. Matrix - The remainder of the tissue is an insoluble extracellular matrix with the
following constituents: proteins, proteoglycans, glycosaminoglycans and minerals
with small amounts of carbohydrate and lipids.
Table A presents the known composition of shark
bura4 - 15-12-08 18:49
PROTEINS
Shark cartilage powder: 30-40%, w/w (Holt, 1995; Alencar et al., 1995)
Water-soluble fraction of shark cartilage powderA: 17%, w/w (Milner, 1999; Gonzalez et al., 2001)
Extracellular structural proteins
Collagen I [fibrillar, subunit
structure α1(I)/α1(I)/α2(I)]
(1/3 of total collagen in
native shark cartilage)
(Carcharius acutus)
Collagen I is normally found in skin and bone cartilage (Rama and
Chandrakasan, 1984; Braunwald, 2001).
Collagen I appears in adult shark cartilage even though collagen I does not
usually appear in skeletal tissue until cartilage is converted to bone (as in fetal
development) (Rama and Chandrakasan, 1984).
Collagen II [fibrillar, subunit
structure α1(I)/α1(I)/α1(I)]
(2/3 of total collagen in
native shark cartilage)
(Carcharius acutus)
Collagen II is normally found in cartilage. Collagen II is also found in fetal
skeletal tissues and is replaced by collagen I as these structures transform into
bone during fetal development. Compared to collagen I, collagen II contains:
(1) a higher percentage of hydroxylysine (2% of the total amino acid residues
vs. 0.8 % in collagen I),
(2) a higher percentage of hydroxylysine residues that are glycosylated (70%
of total hydroxylysine residues vs. 15% in collagen I), and
(3) a higher percentage of carbohydrate (1% vs. 0.1% in collagen I).
Collagen II persists throughout development in shark cartilage (Rama and
Chandrakasan, 1984; Braunwald, 2001).
Soluble Proteins
Link protein, 40kDa glycoprotein
This glycoprotein has been identified in cartilage from several sources
(Braunwald, 2001). Link protein stabilizes proteoglycan (primarily aggrecan)
aggregation with hyaluronic acid (Buckwalter et al., 1984).
Tetranectin-like protein
(C-type lectin)
(Carcharhinus springeriB)
Binds chondroitin sulfate and heparan sulfate (Neame et al., 1992)
Tissue inhibitor(s) of metalloproteinase
[TIMP-2 type
protein(s)]
Human cartilage contains TIMP-2 that inhibits angiogenesis and retards invasion
of cancer cells in vitro. A similar protein has been identified in shark cartilage.
Sphyrnastatin 1 and 2,
≈40x106 kDa glycoproteins
(hammerhead shark)
In a murine lymphocytic leukemia screening system for anticancer agents, these
two high molecular weight glycoprotein tested positive (at 11-13 mg/kg body
weight). The sphyrnastatins have been partially isolated from shark fins,
muscles, liver, blood and other shark body fluids (Marrink and Gruber, 1969;
Lehmann, 1970) (Buckwalter et al., 1984)(letter
PROTEOGLYCANS
Aggrecan, the major
proteoglycans in most
species, high molecular
weight, causes aggregation
Core protein is large (≈2000 amino acids). Contains multiple side chains of
chondroitin sulfate, keratin sulfate and polysaccharides. C-terminus is in the Ctype
lectin family. Together with link protein binds to large hyaluronic acid
chains to form proteoglycan aggragate (Braunwald, 2001).
Angiogenesis inhibitor, 10
kDa heat-stable proteoglycan
(SCF2) (thresher sharks)
SCF2 inhibits angiogenesis in assays with cultured endothelial cell lines: bovine
cardiopulmonary artery endothelial cells, human embryonic lung fibroblass
(MRC), human foreskin fibroblasts (SF), human epidermoid carcinoma (Hep-
2), and human umbilical cord endothelial cells (HUV). SCF2 probably contains
keratan sulfate (Liang and Wong, 2000).
Leucine-rich proteoglycans,
small molecular weight
Appear to control diameter formation of collagen fibrils (Vogel et al., 1984).
bura4 - 15-12-08 18:58
GLYCOSAMINOGLYCANS [Glycosaminoglycans (GAG] were formerly called mucopolysaccharides
(MPS).] Cartilage contains far more GAG than bone.
Native shark cartilage: 5-20% of fresh weight
Shark cartilage powder: ≈28%, w/w (Milner, 1999
Chondroitin sulfate
Shark cartilage powder: ≈4%,
w/w (Milner, 1999)
Dermatan sulfate
Dermatan sulfate contains conjugated glucosamine and
glucosamine is available as a dietary supplement.
Hyaluronate (hyaluronic
acid), contains conjugated
glucosamine
Total glucosamine content of
shark cartilage powder: ≈6%,
MINERALS:
Shark cartilage powder: calcium (≈3600 mg/10 g), phosphorus as phosphate (≈1900 mg/10 g), sodium
(≈100 mg/10 g), magnesium (≈40 mg/10 g), potassium (≈20 mg/10 g), zinc (<1 mg/10 g), iron (<0.5 mg/10 g),
other heavy metals (<10 ppm) (Milner, 1999)
The calcium content of shark cartilage varies with the species and the anatomic site. As an example of the
latter, the cartilage of the shark backbone (actually a remnant of the notochord) has more calcium than the
cartilage of the head (excluding the jaws).
CARBOHYDRATES
Native shark cartilage: 2-3% of dry weight
Shark cartilage powder: 6-8% , w/w (Boik, 1995)
Preparations with higher percentage of carbohydrate may have had exogenous carbohydrate added (Boik,1995)
LIPIDS
Shark cartilage powder: <1%, w/w
Sterols:
Cholesterol
Shark cartilage powder: 0.07%, w/w (Alencar et al., 1995)
Cholestan-4,6-dien-3-ol
Shark cartilage powder: 0.0017%, w/w (Alencar et al., 1995)
Cholestan-3,5-diene
Shark cartilage powder: 0.0016%, w/w (Alencar et al., 1995)
Cholest-4-en-3-one
Shark cartilage powder:
0.0005%, w/w (Alencar et
al., 1995)
Phospholipids (At 0.05% of dry weight of native shark cartilage powder, compare to 0.1% of dry weight of piscine
bone, after demineralization.): phosphatidylcholine, phosphatidylethanolamne, sphingomyelin, phosphatidylinositol,
phosphatidylserine; trace amounts of cardiolipin, phosphatidic acid (Alencar et al., 1995)
Fatty acids:
Shark cartilage powder: palmitic acid (16:0, 0.007%, w/w), palmitoleic acid (16:1, 0.0002%), stearic acid (18:0,
0.0003%), oleic acid (18:1, 0.0007%), eicosatrienoic acid (20:3, 0.0002%) (Alencar et al., 1995)zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl reyes.pev.pl
bura4 - 09-03-07 08:19
Chrząstka rekina - watpliwości
Jak w temacie. Szukałam na forum ale nie znalazłam. Podobno to pomaga na stawy ale rozwala wątrobę. Czy to prawda?
Beata & DORAGON AKAI - 09-03-07 09:06
Marto,
moja córka po trzech miesiącach przyjmowania chrząstki rekina trafiła na OIOM z wstrząsem anafilaktycznym. Lekarze ustalili, że prawdopodobnym winowajcą jest chrząstka rekina.
Wet, u którego konsultowałam podawanie chrząstki rekina psom (zbiegło się to w czasie z sytuacją mojej córci) stanowczo zakazał podawanie jej psom. Nie wiem jak na wątrobę, ale wg niego tragicznie wpływa na nerki.
U mnie w domu chrząstce mówimy precz!!!! Córka jeszcze nie doszła całkowicie do siebie...
I jeszcze jedno...
Nie wiem tak naprawdę, na ile się podawaniem tego specyfiku "przysłużyłam" mojemu staruszkowi... Szogunkowi...
Zmarł na niewydolność nerek....
Olga - 09-03-07 09:09
Każdy suplement tłucze po wątrobę - taki los :) Co ciekawe nie znalazłam nigdy nigdzie składu "chrząstki rekina" jakiejś nazwy cząsteczek z których się składa, tylko jest hasło "chrząstka rekina" a nie nazwę substancji czynnej, żeby to nie było słowo klucz jak "zbilansowana karma" :lol:
Olga - 09-03-07 09:13
A bardzo chciałaby się dowiedzieć czym jest chemicznie chrząstka rekina, no i faktycznie czym jest.
Best - o matko:yikes:współczuję z powodu córci. O jak dobrze, że ja jakoś instynktownie nigdy nie korzystałam z "chrząstki" tylko takich suplementów gdzie jest dokładnie napisane czym one są.
Beata & DORAGON AKAI - 09-03-07 09:17
Najgorszy jest fakt Olgo, że info o zastosowaniu chrząstki rekina możemy znaleźć w niektórych preparatach dla psów i chyba nawet w składach niektórych karm...
Olga...dzięki:iczgoda:
Olga - 09-03-07 09:47
Ja szczęśliwie gotuję sama a wspomagam tylko okresowo i to dodatkami dla ludzi, wychodząc z założenia wyższych i czystszych frakcji i zbliżonych dawek glukozaminy i chondroityny. Ale inni karmią tym co polecają sprzedawcy w sklepach, przedstawicie handlowi i weterynarze.
A czy są jakieś badania jawne na temat dopuszczenia tego magicznego specyfiku zwanego chrząstką rekina?
Zresztą skąd wiemy co w tych karmach przemysłowych tak naprawdę jest, jak się poczyta o produkcji karm, to tak naprawdę wszystko jedno, bo i tak granulat, żeby być granulatem spieniany jest w 160 stopniach a potem natryskiwany substancjami odżywczymi, witaminami, dodatkami smakowymi i zapachowymi. Ja karmiłam psy tylko karmą z worków w trakcie mojej ciąży i jak małą się urodziła. Przez te miesiące wszystkie psy wyglądały gorzej, miały okresowe problemy z oczami, uszami itd. Po powrocie na gotowane po tygodniu nagłe ozdrowienie, no coś w tym jest.
bura4 - 10-03-07 19:42
Ok, wieści mrożące krew w żyłach. Więc w takim razie odpada. Dzięki za informacje. Pozdrawiamy!!
bura4 - 15-12-08 18:28
Znalazłam parę linków
http://books.google.com/books?id=1CN...esult#PPA29,M1
http://www.sciencedirect.com/science...8c09b6a9532de6
http://www.iom.edu/Object.File/Maste...tMonograph.pdf
http://www.vin.com/proceedings/Proce...A2002&PID=2638
http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?...2&DISPLAY=DESC
A dla Olgi z tej monografii, z czego się składa:
Native shark cartilage contains three major components:
1.Cells – Chondrocytes make up approximately 5% of the total tissue volume.1
2.Water - Extracellular water makes up 5-10% of the tissue volume.
3. Matrix - The remainder of the tissue is an insoluble extracellular matrix with the
following constituents: proteins, proteoglycans, glycosaminoglycans and minerals
with small amounts of carbohydrate and lipids.
Table A presents the known composition of shark
bura4 - 15-12-08 18:49
PROTEINS
Shark cartilage powder: 30-40%, w/w (Holt, 1995; Alencar et al., 1995)
Water-soluble fraction of shark cartilage powderA: 17%, w/w (Milner, 1999; Gonzalez et al., 2001)
Extracellular structural proteins
Collagen I [fibrillar, subunit
structure α1(I)/α1(I)/α2(I)]
(1/3 of total collagen in
native shark cartilage)
(Carcharius acutus)
Collagen I is normally found in skin and bone cartilage (Rama and
Chandrakasan, 1984; Braunwald, 2001).
Collagen I appears in adult shark cartilage even though collagen I does not
usually appear in skeletal tissue until cartilage is converted to bone (as in fetal
development) (Rama and Chandrakasan, 1984).
Collagen II [fibrillar, subunit
structure α1(I)/α1(I)/α1(I)]
(2/3 of total collagen in
native shark cartilage)
(Carcharius acutus)
Collagen II is normally found in cartilage. Collagen II is also found in fetal
skeletal tissues and is replaced by collagen I as these structures transform into
bone during fetal development. Compared to collagen I, collagen II contains:
(1) a higher percentage of hydroxylysine (2% of the total amino acid residues
vs. 0.8 % in collagen I),
(2) a higher percentage of hydroxylysine residues that are glycosylated (70%
of total hydroxylysine residues vs. 15% in collagen I), and
(3) a higher percentage of carbohydrate (1% vs. 0.1% in collagen I).
Collagen II persists throughout development in shark cartilage (Rama and
Chandrakasan, 1984; Braunwald, 2001).
Soluble Proteins
Link protein, 40kDa glycoprotein
This glycoprotein has been identified in cartilage from several sources
(Braunwald, 2001). Link protein stabilizes proteoglycan (primarily aggrecan)
aggregation with hyaluronic acid (Buckwalter et al., 1984).
Tetranectin-like protein
(C-type lectin)
(Carcharhinus springeriB)
Binds chondroitin sulfate and heparan sulfate (Neame et al., 1992)
Tissue inhibitor(s) of metalloproteinase
[TIMP-2 type
protein(s)]
Human cartilage contains TIMP-2 that inhibits angiogenesis and retards invasion
of cancer cells in vitro. A similar protein has been identified in shark cartilage.
Sphyrnastatin 1 and 2,
≈40x106 kDa glycoproteins
(hammerhead shark)
In a murine lymphocytic leukemia screening system for anticancer agents, these
two high molecular weight glycoprotein tested positive (at 11-13 mg/kg body
weight). The sphyrnastatins have been partially isolated from shark fins,
muscles, liver, blood and other shark body fluids (Marrink and Gruber, 1969;
Lehmann, 1970) (Buckwalter et al., 1984)(letter
PROTEOGLYCANS
Aggrecan, the major
proteoglycans in most
species, high molecular
weight, causes aggregation
Core protein is large (≈2000 amino acids). Contains multiple side chains of
chondroitin sulfate, keratin sulfate and polysaccharides. C-terminus is in the Ctype
lectin family. Together with link protein binds to large hyaluronic acid
chains to form proteoglycan aggragate (Braunwald, 2001).
Angiogenesis inhibitor, 10
kDa heat-stable proteoglycan
(SCF2) (thresher sharks)
SCF2 inhibits angiogenesis in assays with cultured endothelial cell lines: bovine
cardiopulmonary artery endothelial cells, human embryonic lung fibroblass
(MRC), human foreskin fibroblasts (SF), human epidermoid carcinoma (Hep-
2), and human umbilical cord endothelial cells (HUV). SCF2 probably contains
keratan sulfate (Liang and Wong, 2000).
Leucine-rich proteoglycans,
small molecular weight
Appear to control diameter formation of collagen fibrils (Vogel et al., 1984).
bura4 - 15-12-08 18:58
GLYCOSAMINOGLYCANS [Glycosaminoglycans (GAG] were formerly called mucopolysaccharides
(MPS).] Cartilage contains far more GAG than bone.
Native shark cartilage: 5-20% of fresh weight
Shark cartilage powder: ≈28%, w/w (Milner, 1999
Chondroitin sulfate
Shark cartilage powder: ≈4%,
w/w (Milner, 1999)
Dermatan sulfate
Dermatan sulfate contains conjugated glucosamine and
glucosamine is available as a dietary supplement.
Hyaluronate (hyaluronic
acid), contains conjugated
glucosamine
Total glucosamine content of
shark cartilage powder: ≈6%,
MINERALS:
Shark cartilage powder: calcium (≈3600 mg/10 g), phosphorus as phosphate (≈1900 mg/10 g), sodium
(≈100 mg/10 g), magnesium (≈40 mg/10 g), potassium (≈20 mg/10 g), zinc (<1 mg/10 g), iron (<0.5 mg/10 g),
other heavy metals (<10 ppm) (Milner, 1999)
The calcium content of shark cartilage varies with the species and the anatomic site. As an example of the
latter, the cartilage of the shark backbone (actually a remnant of the notochord) has more calcium than the
cartilage of the head (excluding the jaws).
CARBOHYDRATES
Native shark cartilage: 2-3% of dry weight
Shark cartilage powder: 6-8% , w/w (Boik, 1995)
Preparations with higher percentage of carbohydrate may have had exogenous carbohydrate added (Boik,1995)
LIPIDS
Shark cartilage powder: <1%, w/w
Sterols:
Cholesterol
Shark cartilage powder: 0.07%, w/w (Alencar et al., 1995)
Cholestan-4,6-dien-3-ol
Shark cartilage powder: 0.0017%, w/w (Alencar et al., 1995)
Cholestan-3,5-diene
Shark cartilage powder: 0.0016%, w/w (Alencar et al., 1995)
Cholest-4-en-3-one
Shark cartilage powder:
0.0005%, w/w (Alencar et
al., 1995)
Phospholipids (At 0.05% of dry weight of native shark cartilage powder, compare to 0.1% of dry weight of piscine
bone, after demineralization.): phosphatidylcholine, phosphatidylethanolamne, sphingomyelin, phosphatidylinositol,
phosphatidylserine; trace amounts of cardiolipin, phosphatidic acid (Alencar et al., 1995)
Fatty acids:
Shark cartilage powder: palmitic acid (16:0, 0.007%, w/w), palmitoleic acid (16:1, 0.0002%), stearic acid (18:0,
0.0003%), oleic acid (18:1, 0.0007%), eicosatrienoic acid (20:3, 0.0002%) (Alencar et al., 1995)